От кухнята на Olives Blue: интервю с шеф Кирил Йорданов


От кухнята на Olives Blue: интервю с шеф Кирил Йорданов

Шеф Кирил Йорданов – майстор и експериментатор. След дългогодишния си опит в редица реномирани заведения, попада в кухнята на ресторант Olives Blue, за да изпълни едно лично предизвикателство. От италианска, през американска до фюжън кухня – той умее всичко, и само хапка от първокласно приготвените ястия е нужна, за да убеди всеки в неподправения му талант да готви и да доставя приятни емоции.

Как реши да станеш готвач?

Храната за мен винаги е била хоби. Работил съм по заведения за хранене дълго, като по време на стажа си съм изпълнявал най-различни дейности. В крайна сметка, открих че работата в кухнята ми е най-интересна, защото там адреналинът е най-висок.

Разкажи накратко за професионалния си път?

Като готвач имам 10-годишен стаж. Първоначално практика започнах в една пицария. Там успях да се издигна до главен готвач. Впоследствие получих покана за работа в хотел на Черноморието – там обстановката ми хареса и реших да пробвам. След определено време се завърнах в София, където станах част от екипа на ресторант Кристал. След това работих като главен готвач в ресторант Марая Фюжън в продължение на пет години. А сега оглавявам кухнята тук – на ресторант Olives Blue.

Какъв е стилът ти на работа?

Експериментирам постоянно. Харесва ми да тествам различни комбинации от продукти и подправки до постигане на добри резултати. Това не е лесна задача, особено сега, във времето в което кулинарията доби широк интерес – тв шоута по телевизията, статии в интернет пространството. А и клиентите се образоваха и се интересуват все повече. Наистина е предизвикателно и това много ми допада!

Може ли да се каже, че след толкова години стаж си се специализирал в определен тип кухня?

Имам афинитет към италианската кухня. Американската също ми допада, защото тя е комбинация от много кулинарни стилове, заради разнообразието от култури, от които е съставена нацията. Комбинацията от европейска и азиатска кухня – т.нар фюжън е може би едно от най-популярните течения – определено ми харесва да го изследвам. Ако трябва да говорим в частност за азиатската – тя е изключително интересна, заради комбинацията от вкусове и подправки, които трябва да присъстват във всяка една порция – хем сладко, хем кисело, хем солено и същевременно леко пикантно – затова всички я харесват.

Има ли ястие, което никога няма да ти омръзне да приготвяш?

Винаги съм обичал да приготвям гъши дроб – вкусът му много ми допада. Също различни видове пастети – пържен, задушен, фламбиран. Удоволствие за мен е направата и на ястия от риби и различни морски дарове.

А какво никога не би сготвил?

Котка, хахаха!

Сподели своите впечатления от модерните в момента направления в кулинарията?

Освен фюжън кухнята, за която вече споменах, мога да кажа, че много актуално в момента е здравословното хранене. Колкото до продукти, може би екзотични варива като киноата – тя е доста търсена, но според мен това е временно явление – като сезонна мода. Трябва да се отбележи и, че все хора започват да изследват и нови практики за приготвяне на храната – например, т.нар. нискотемпературно готвене или готвене във вакуум. То запазва всички качества на продуктите и навлиза тепърва.

Какво за теб е храната?

Най-вече хоби. Разбира се, тя е и моя професия, което до известна степен я прави и призвание.

Кое е твоето най-голямо лично предизвикателство от професионална гледна точка?

Всеки ден е предизвикателство – той да приключи успешно и да си тръгнеш с високо вдигната глава.

Кой е най-големият професионален комплимент, който си получавал?

Случвало се е и ми става много приятно, особено когато са отправени от популярни в момента готвачи, които спокойно биха могли да взимат уроци от мен, хаха.

Какво те доведе в Olives Blue?

Желанието за промяна. Това за мен е ново предизвикателство и силно ме мотивира.